Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival de Pasqua segueix amb els seus homenatges a Cassadó i Blancafort

El Festival de Pasqua inicia la seva segona setmana d’activitats i concerts, on es viurà la màxima intensitat musical amb la programació de fins a 11 concerts.

Cosmos Quartet. Autoria foto: © Michal Novak
Cosmos Quartet. Autoria foto: © Michal Novak

DIMECRES 13 ABRIL 2022

Cosmos Quartet obrirà la jornada musical el dijous, 14 d’abril, a les 20 hores al Paranimf de la Universitat. De la mà d’un dels grups de cambra que emergeix amb més força al país, podrem esbrinar amb quina intensitat la música catalana s’inscriu dins el repertori internacional i hi estableix un diàleg fructífer. Per un costat, Robert Gerhard i Anton von Webern, amb obres escrites en un llenguatge molt innovador i rupturista. Per l’altre, els quartets de Manuel Blancafort i Maurice Ravel, hereus d’una altra tradició, més lírica i expressiva. El Cosmos Quartet està format per Helena Satué i Bernat Prat, al violí; Lara Fernández, a la viola; i Oriol Prat, al violoncel.

Abans d’aquest concert, tindrà lloc una nova activitat paral·lela del Festival en forma de conferència. Versarà sobre la figura de Gaspar Cassadó, compositor sobre el qual el certamen cerverí enguany fa un reconeixement en motiu del 125 aniversari del seu naixement. La conferència es titula “Cassadó, un llegat que espera” i anirà a càrrec de Gabrielle Kaufman, violoncel·lista i doctora en teoria de la interpretació musical. Tindrà lloc a les 17,30 hores a l’Auditori amb entrada lliure.

Estrena de la coproducció amb el FeMAP: La “Missa Regalis” de Francesc Valls

Divendres, 15 d’abril, tindrà lloc un dels plats forts del Festival. Es tracta de l’estrena absoluta de la primera coproducció que el Festival de Pasqua ha fet amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).

El Paranimf de la Universitat de Cervera acollirà a les 20 hores, la “Missa Regalis” de Francesc Valls, considerat un dels compositors més importants i influents del Barroc català. Valls va dedicar la seva grandiosa “Missa Regalis” ("Missa Reial") a Joan V de Portugal. Aquesta obra es podrà escoltar juntament amb les altres músiques que s’escrivien a la cort de Lisboa a mitjans del segle XVIII.

 A més, el concert es complementarà amb un motet conservat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Una ocasió per descobrir els múltiples tresors que s’amaguen en aquest arxiu.

El mateix divendres, però pel matí, s’iniciaran els concerts matinals del Festival de Pasqua. Uns concerts de petit format que enguany estaran dedicats a l’obra de Manuel Blancafort i Gaspar Cassadó.

Divendres, serà el torn del “Matinal Cassadó” amb els concerts del violoncel·lista, Pau Codina, a l’Església de Sant Joan; i del Trio da Vinci, a l’Auditori Municipal.

Dissabte, tindrà lloc el “Matinal Blancafort” amb els concerts del pianista, Miquel Villalba, al Conservatori, i de la mezzosoprano, Anna Alàs, acompanyada d’un nombrós grup instrumental, a l’Auditori.

Al vespre, a les 20 hores, la Coral Cantiga clourà el Festival amb el seu “"Homenatge a Mompou. Revisitant les Cançons i danses".

Cal recordar, que durant tots els dies del certamen, es pot visitar a l’Auditori, amb entrada lliure, l’exposició: Els rotlles de pianola ‘Victoria’. La fàbrica de rotlles de pianola de la família Blancafort fou molt pròspera durant el primer terç del segle XX. Manuel Blancafort hi va començar a aprendre música de manera autodidacta traslladant les notes de les partitures als rotlles de paper. L’exposició ens explica la història i el funcionament de la fàbrica i hi podrem escoltar el so d’una pianola Chassaigne & Frères, fabricada a Barcelona ara fa un segle.

El Festival de Pasqua, organitzat per la Paeria de Cervera, és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya.